Zapytaj Czaplicką

Usuwanie ze znajomych zawieszonego konta

Jak poradzić sobie w przypadku stalkingu przez osobę, która zawiesza swoje konto na Facebooku?

Mam w znajomych osobę, która mnie nęka, grozi i uprawia stalking przez czat i swoje konto na Facebooku, telefon oraz maila. Użytkownik ma obecnie zawieszone konto, ale odwiesza je co jakiś czas, żeby do mnie pisać i obserwować moją oś czasu. Co mogę zrobić, żeby usunąć tę osobę ze znajomych?

Sytuacja jest raczej jasna. Jest konto, które masz w znajomych. Ta osoba oznacza to konto do usunięcia, czyli zawiesza i odwiesza je, kiedy chce Ci dokuczyć. Musisz poczekać na moment, kiedy będzie znów aktywne. Zawieszone konto nie istnieje, więc nie możesz wykonywać na nim żadnych czynności (takich jak usunięcie czy zablokowanie).

Niestety nie możesz też sprawy zgłosić do Facebooka, ponieważ zgłaszać należy konkretne aktywne konto. Facebook nie posiada żadnego biura obsługi dla osób indywidualnych – jedynie dla agencji.

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Usuwanie ze znajomych zawieszonego konta"

avatar
  Zapisz się na powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
teodor
Gość

To nieprawda. Kiedy ktoś zawiesza konto teoretycznie „znika”, ale póki nie miną 2 tygodnie bez logowania, to nasza liczba znajomych się nie zmniejsza. Kiedy wejdziemy w ‚znajomych’ i wyświetlimy ich listę, to dana osoba będzie na tej liście nadal, tylko zaznaczona na czarno, bez zdjęć itd. Ale w tym konkretnym miejscu możemy usunąć ją z listy swoich znajomych. Wtedy nawet jak „odwiesi” swoje konto, to już naszym znajomym nie będzie.

Monika Czaplicka
Gość

Liczba znajomych się nie zmniejsza, ale profil znika z listy – wypróbuj, bo ja z ciekawości zrobiłam taki test.

teodor
Gość

comment image
podaję link do zrzutu ekranu, z rozwiązaniem sprawy.

Monika Czaplicka
Gość

No ja screena nie zrobię 😉
Pozostaje wierzyć, że, tak jak w 90% przypadków, każdy z nas ma innego Facebooka i inne opcje.

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?